WebP Formatı Nedir ?

Sürekli gelişen dijital dünya da görünür olmak, öne çıkmak her geçen gün daha da önemli bir madde olurken; bu maddeyi gerçekleştirebilmenin en önemli yolu web sitesi optimizasyonundan geçmektedir. Daha önceki yazılarımızda SEO çalışmaları ve web sitesi optimizasyonları ile ilgili detaylı olarak bilgiler vermiştir. Bugün ise yine web sitesi optimizasyonunun en önemli maddelerinden biri olan görsel optimizasyonu, daha doğrusu formatlarından bahsedeceğiz.

Bildiğiniz üzere web sitesi optimizasyonları çeşitli maddeler ile gerçekleştirilmektedir. Bunların en önemlilerinden biri de Google’ın fazlasıyla dikkat ettiği ve sayfa yükleme hızını oldukça etkileyen görsel optimizasyonu ve formatları.

Google 2009 yılında hizmete açtığı “Page-Speed” servisi ile sayfa optimizasyonlarına verdiği önemi fazlasıyla belli etmiş oldu. Google bu servis ile sayfa hızını etkileyen maddeleri bizlere sunmaktadır ve bunlarla ilgili iyileştirmeler yapmamız gerektiğini söylemektedir. Bu maddeler arasında ise görsel formatlarının WebP şeklinde olmasının daha yararlı olacağını her seferinde kırmızı uyarı şeklinde bizlere söylemektedir. Peki nedir bu WebP formatı ? Avantajları ve dezavantajları nelerdir ?

WebP tıpkı PNG ve JPG gibi bir görsel uzantı ismidir. Onu diğer formatlardan ayıran bir takım özellikler bulunmaktadır. Onu diğerlerinden ayıran bu özellikler Google tarafından çok sevilmekte ve sayfa hızı çalışmalarında onun tercih edilmesini sağlamaktadır.

tablo içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Yukarı da ki tabloda en çok kullanılan görsel uzantıları ve WebP karşılaştırmasını görmektesiniz. Aslında oldukça açık bir biçimde olması gereken tüm özellikleri barındırmakta, bunun yanında boyut olarak ise oldukça az yer kaplamaktadır. Bir diğer örneğe bakacak olursak :

webp_nedir

Yine bu örnekte de WebP formatı ve JPEG formatının karşılaştırmasını görmekteyiz. Kalite olarak da gözle görülür bir farkları bulunmakta ve en önemlisi de görsel boyutu olarak oldukça belirgin bir farkları bulunmaktadır.

WebP avantajlarını listeli şekilde sıralayacak olursak :

  • Dosya boyutları diğer türlere göre daha küçüktür.
  • Bütün resim formatları WebP’ ye dönüştürülebilir.
  • Görsel boyutları daha küçük olmasına karşın kalite değişikli olmaz.
  • Diğer formatlara göre daha fazla sıkıştırılma özelliğine sahiptir.
  • Boyutu daha küçük olduğundan dolayı daha hızlı yüklenen görsel formatıdır.
  • Kaynak tüketimini minimum seviyede tutar.

Tabi ki şimdiye kadar saydığımız avantajların yanında her şey de olduğu gibi WebP formatında da dezavantajlar bulunmaktadır :

Avantajı oldukça fazla olmasına karşın Adobe Photoshop gibi çokça yaygın olarak kullanılan görüntü işleme programları henüz yerel olarak tanımamakta WebP formatını. Aynı şekilde internet tarayıcılarından ise sadece Google Chrome tanımakta WebP formatını.

Google ise WebP formatına olan bu desteğini bir adım öteye daha götürerek, WebP’yi kendi ürünlerinde de kullanmaya başladı. Google Play Store üzerinde yayınlanan oyun ve uygulama görselleri WebP formatı ile yayınlanabilmekte artık.

Minik bir iki dezavantajı olsa da endişe edecek bir durum yok, Google’ın bu desteği ile WebP’nin dijital dünyada kendisine uzun süreli ve oldukça büyük bir yer bulacağını düşünüyoruz.

Blog

26.04.2022 16:52:48
Programlama Dili Nedir ?
Programlama Dili Nedir ?

2021 yılını henüz başlarında olduğumuz bugünlerde hızlı bir şekilde ilerlyen teknolojiye de ayak...

2.04.2021 16:02:12
2021'in Web Tasarım Trendleri
2021'in Web Tasarım Trendleri

Henüz daha ilk günlerini yaşadığımız 2021 ise her sene olduğu gibi yenilikleri ve değişiklikleri...

1.12.2021 10:30:53
WebP Formatı Nedir ?
WebP Formatı Nedir ?

Sürekli gelişen dijital dünya da görünür olmak, öne çıkmak her geçen gün daha da önemli bir madd...

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

İstanbul Teknik Üniversitesi

Zlux Aydınlatma A.Ş.

An-El Anahtar San. A.Ş.

Camyapı Cam Ltd.Şti

Karkim Yapı Kimyasalları

Fermada Led Aydınlatma

Kar Group

Smb Led Driver

Weeb
Weeb

Weeb Admin

Weeb Admin

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Weeb

Anasayfa

Weeb

Projeler

Weeb

Farkımız

Weeb

Hakkımızda

Weeb

Blog

Weeb

İletişim

Weeb

Kariyer

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Zlux

LG

Anel