Adwords ve SEO Arasındaki Farklar

Web site dünyasında önemli olan bu iki kelimenin farklarına geçmeden önce dilerseniz kısaca tanımlarını yapalım :

SEO ;

İngilizce kısaltılmış haliyle SEO yani açılımıyla “Search Engine Optimization”. Açılımından da kolayca anlaşıldığı üzere Türkçe “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmektedir. SEO’ yu kısaca açıklamak gerekirse ; arama motorlarında sitemizin üst sıralarda çıkmasını, yükseklerde görünmesini çeşitli teknik ve kurallarla sağladığımız bir çalışma şeklidir. Bu çalışma şekli sitenizi arama motorlarında en üstte tutmada, sonuçlarda ilk sizin görünmenizde fazlasıyla etkili olacaktır.

Adwords ;

Adwords ise Google’ n tamamen kâr amacı güderek sunmuş olduğu ücretli bir hizmettir. Bu hizmet ile birlikte Google’da sitenizin reklamını vermiş olursunuz ve her tıklanma başına ücret ödersiniz. Adwords mantığında reklamınızın daha üst sıralarda görünmesini isterseniz eğer daha çok ödeme yapmanız gerekmektedir. Adwords’ de seçeceğiniz reklam başlığı sayesinde yakın veya aynı kelime aramalarında sonuçlarda en üstte çıkmanız hatta sağ tarafta reklamınızın çıkması oldukça muhtemel bir durumdur. 

Tanımlarını yaptığımız Adwords ve SEO’ nun birde farklarına bakalım :

Her şeyden önce temel farkı bütçe. Her ikisi içinde para harcarsınız fakat Adwords için sürekli bir bütçe ayırmak gerekmektedir. SEO için ise belli bir hedefe ulaşana kadar harcama yapılıp sonrasında harcama yapılmayabilir.

Yine bütçe ile bağlantılı bir diğer fark ise kalıcılık. Adwords’ de sürekli bütçe ayırmanız gerekmektedir ve ben artık reklam vermeyeceğim dediğiniz anda üst sıralardan kaybolmanız kaçınılmazdır. SEO’ da ise durum farklı ; sabırlı ve istikrarlı çalışmalar sonucunda alacağınız sonuçlar daha kalıcıdır. İlk başlarda harcayacağınız zaman ve bütçe sonunda üst sıralarda daha kalıcı olacaksınızdır.

Bir diğer önemli fark ise sonuç alma süresi. SEO çalışmalarında oldukça sabırlı ve istikrarlı olmanız gerekmektedir. 6 ay ile 1 yıl arası süren çalışmalar sonucunda geri dönüş almaya başlayabilirsiniz. Adwords’ de ise yapacağınız ödeme sonrasında anlık dönüşlerle karşılaşabilir ve çok daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz.

Evet belki kısa sürelerde geri dönüşler alabilir ve tıklanmanızı arttırabilirsiniz. Fakat Adwords’ de tıklanma başına ücret ödeyeceğiniz için bir noktadan sonra ayıracağınız bütçe artacaktır. Yukarda da bahsettiğimiz SEO kalıcılığı sayesinde ilk zamanlarda harcayacağınız bütçe üstüne başka bir bütçe ayırmanıza gerek kalmayacaktır. Ayrıca reklamlara tıklanma oranı oldukça düşüktür. Arama yapan kullanıcılar %80 oranında reklamlar yerine SEO ile üst sıralarda çıkan sonuçlara tıklamaktadır.

Peki Google Adwords mu SEO mu ?

Yukarda önce tanımlarını daha sonra da kısaca farklarını anlattığımız bu iki terim arasında seçim yapmak, hangisini tercih edeceğini bilememek günümüzde bir çok web site sahibinin yaşadığı bir durumdur. Bu ikiliyi birbirinin alternatifi olarak görmek yerine birbirini tamamlayan ikili olarak görmek daha mantıklı olacaktır. Bir çarkın iki dişlisi olarak düşünmek gerekmektedir.

Kurumsal web siteniz için vereceğiniz reklamlarda bu ikiliyi anlamak ve bunlara göre hareket etmek önemlidir. Bizde bu yazımızda sıkça sorulan, merak edilen ve araştırılan Google Adwords ve SEO arasında ki farklara değindik. Daha detaylı bilgi almak, profesyonel ve kurumsal web sitesi yapımı için bizlere ulaşabilirsiniz.

Blog

30.06.2021 11:56:23
Şifreniz Ne Kadar Güvenli ?
Şifreniz Ne Kadar Güvenli ?

Günümüzde internet kullanımının artmasıyla beraber günlük yaşantımız ve sanal dünya tamamıyla iç...

7.07.2022 11:16:10
HTTP Durum Kodları ve Anlamları
HTTP Durum Kodları ve Anlamları

Bir bağlantıya her tıkladığınızda ya da bir URL yazıp bağlanmaya çalıştığınızda, web tarayıcınız...

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

İstanbul Teknik Üniversitesi

Zlux Aydınlatma A.Ş.

An-El Anahtar San. A.Ş.

Camyapı Cam Ltd.Şti

Karkim Yapı Kimyasalları

Fermada Led Aydınlatma

Kar Group

Smb Led Driver

Weeb
Weeb

Weeb Admin

Weeb Admin

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Weeb

Anasayfa

Weeb

Projeler

Weeb

Farkımız

Weeb

Hakkımızda

Weeb

Blog

Weeb

İletişim

Weeb

Kariyer

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Zlux

LG

Anel