Programlama Dili Nedir ?

2021 yılını henüz başlarında olduğumuz bugünlerde hızlı bir şekilde ilerlyen teknolojiye de ayak uydurmaya çalışıyoruz biz insanlar. Yeni çıkan bir şeye alışmadan onu düzgün kullanma tecrübesi edinmeden bir yenisi çıkıveriyor hemen. Büyüyen internet dünyası, gelişen yazılımlar, makinalar, robotlar vs vs... sürekli değişiyor ve gelişiyor. Bu saydıklarımızın her birine ulaşabilmenin ise ortak bir noktası var; bilgisayar, daha doğrusu programla dilleri. Web siteleri, makinalar, robotlar ve daha niceleri, hepsinin iletişim noktaları ortak aslında. Programlama dilleri ve kodlamalar...

Bir program yazılması gerekiyorsa öncelikli olarak makinelerle anlaşabilmeliyiz. Programlama dilleri, bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp nasıl iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmamızı sağlar. Kısaca programlama dilleri bilgisayarların temelidir diyebiliriz.

Programlama dillerini 3 çeşitte inceleyebiliriz :

Alt Seviye (Assembly) Programlama Dilleri :

Assembly dili alt seviye programlama dillerinin başında gelir. Sayısal makine dillerine göre daha rahat okunabileceği harf ve ifadelerden oluşan bir programlama dillidir. Her işlemcinin kendi özel bir Assembly dili vardır ve sadece kendi dilinde programları çalıştırabilirler.

Orta Seviye Programlama Dilleri :

Ortada olmasının sebebi diyebileceğimiz şekilde oldukça esnek olan bu diller, hem üst seviye hem de alt seviye programlama yapabilmektedirler. C programlama dilini örnek gösterilebiliriz.

Üst Seviye Programlama Dilleri :

Yüksek seviyeli programlama dilleri donanım programcılığına en uzak olan dillerdir. Olay tabanlı programlama dilleri olarak da bilinirler. Daha kolay ve daha hızlı öğrenilebilirler.

En çok kullanılar proglamlama dilleri :

C Programlama Dili Hala Nerede Kullanılıyor?

  1. C Programlama Dili : C programlama dili yapısal, esnek, güvenilir ve birden çok platformda çalışabildiği için taşınabilir bir dildir. Veri tabanı sistemleri ve işletim sistemleri gibi sistem programlarının yazılımında C dili kullanılır.

 

C++ Programlama Dili Eğitimi | BilgiYazan

2- C ++ Programlama Dili : C++ nesne yönelimli ve orta düzey bir programlama dilidir. C dilinin bir uzantısıdır, bu sayde C ++ 'ı “C stili” olarak kodlayabiliriz.

Post Archives - CodeBehind

3- C# Programlama Dili : Microsoft tarafından, nesneye dayalı C++ ve Java’nın avantajlı yönlerinden geliştirilmiştir. Bileşen odaklı disiplinlere sahip çok paradigma bir programlama dilidir.

JAVA Programlama Diline Giriş. Java Nedir? | by Nesli Necipoğlu |  neslinecipoglu | Medium

4- JAVA Programlama Dili : İstemci sunucu web uygulamaları kullanımda en popüler programlama dillerinden birisidir. Bağımsız platformlu, nesne yönelimli ve ağ üzerindeki her bilgisayarda çalışabilen bir dildir.

PHP Yazılım Dili Nedir, Nasıl Kullanılır? - AVMEK Web Tasarım

5- PHP Programlama Dili : Veritabanlarıyla entegre bir şekilde çalışan, dinamik web sayfaları oluşturmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir komut dosyası yazma dilidir.

Python Programlama Dili. Merhabalar, bugün sizlerle popüler… | by Halil  Özel | Dataficial TR | Medium

6- PYTHON Programlama Dili : Nesne yönelimli, yorumlamalı ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Öğrenimi kolay ve hızlı ihtiyacı olmayan her platformda çalışabilen bir dildir.

Assembly Logo Vector (.EPS) Free Download

 7- ASSEMBLY Programlama Dili: Karmaşık makine dilini, basite indirgeyerek alfabetik sıraya göre kodlayan bir dildir. Çok küçük bir komut oluşturmak için bile uzun kodlamalar yapmanız gerekebilir.

Swift Nedir? Swift Yazılım Dili'nin Özellikleri Nelerdir? » Web Tasarım  Sistemleri

 8- SWIFT: Programlama Dili : Apple’ın kullandığı MAC OS ve İOS sürümlerini geliştirmek için kullanılan nesne yönelimli programlama dilidir.

Bu yazımızda programla dillerinden ve kısaca onların özellik ve avantajlarından bahsettik. Sizlerde editör seçiminizi yaparken bu açıklamalar doğrultusunda size en uygun olanını seçerek daha hızlı ve pratik bir şekilde çalışabilirsiniz.

Blog

17.09.2019 15:30:39
Yapay Zekâ Mühendisliği Nedir?
Yapay Zekâ Mühendisliği Nedir?

Yapay zekâ, dünya genelinde üzerindeki çalışmaların artmış olduğu konuların başında gelmektedir....

11.01.2021 15:35:19
Öne Çıkan Snippet Nedir ?
Öne Çıkan Snippet Nedir ?

Snippet "makasla kesilmiş parça" anlamına gelmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere, parçanı...

26.04.2022 16:52:48
Programlama Dili Nedir ?
Programlama Dili Nedir ?

2021 yılını henüz başlarında olduğumuz bugünlerde hızlı bir şekilde ilerlyen teknolojiye de ayak...

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

İstanbul Teknik Üniversitesi

Zlux Aydınlatma A.Ş.

An-El Anahtar San. A.Ş.

Camyapı Cam Ltd.Şti

Karkim Yapı Kimyasalları

Fermada Led Aydınlatma

Kar Group

Smb Led Driver

Weeb
Weeb

Weeb Admin

Weeb Admin

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Weeb

Anasayfa

Weeb

Projeler

Weeb

Farkımız

Weeb

Hakkımızda

Weeb

Blog

Weeb

İletişim

Weeb

Kariyer

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Zlux

LG

Anel