Karekod Nedir ?

Japon Denso isimli firma tarafından geliştirilen yeni nesil 2 boyutlu bir barkod çeşididir. Karekod (Quick Response Kod) kelimesi ilk olarak Beşeri Tıbbi Ürünler Barkod Uygulama Kılavuzunda kullanılmıştır. Dijital dünyanın ve mobil uygulamaların gelişmesi ile birçok sektörde de karekod uygulaması kullanılmaya başlanmıştır.

Kare ya dikdörtgen şeklinde basılan 2 boyutlu bu barkodların genel adı ise Data Matrix’tir. Aslında, Data Matrix’in Türkçe karşılığı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’deki ilk uygulama alanı ilaç sektörüdür. Karekod yapısının içinde, şu bilgiler bulunmaktadır:

GTIN : 14 rakamdan oluşan barkod numarasıdır. EAN barkodunun başına “0” konulmasıyla elde edilmektedir.

Sıra Numarası : Her birim ilacı temsil etmesi için, benzersiz bir şekilde (aynısı olamayacak şekilde) üreticiler tarafından oluşturulmaktadır. Seri numarası özelliğinde bir numaradır.

Son Kullanma Tarihi : Yıl, ay, gün formatında, 6 rakamla yazılır.

Parti Numarası : İlacın üretim aşamasındaki parti, lot, batch veya bilinen bir ifadeyle serisini ifade eden bir rakamdır.

Bu bilgilerden yola çıkarak, her ürün izlenebilir hale gelmektedir diyebiliriz. Ülkemizde ise karekod uygulaması, 1 Ekim 2009 tarihi başlangıç kabul edilerek, bu tarihten itibaren zorunlu hale gelmiştir. Teknolojinin sürekli ilerlemesi, her alanda olduğu gibi bu alanda da etkisini göstermiştir. Bu etki ile ilaç sektöründe başlan karekod uygulaması hemen hemen her alanda artık karşımıza çıkmaktadır. Ödemeler, para çekme ve göndermeler hatta ve hatta sosyal medya profillerimizi bile artık QR kod şeklinde yapabiliyoruz.

Karekod ve Barkod Farkı

Barkodlar, sadece nümerik verileri okuyabiliyor. Karekodlar ise barkodlardan farklı olarak alfanümerik, nümerik ve binary karaktere sahip bütün kodları okuyabiliyor. Barkodlar tek boyutlu iken karekodlar ise yukarda da belirttiğimiz üzere iki boyutludur.

Her geçen gün hayatımızda daha çok yer edinen karekodlar, gündelik rutinlerimizi oldukça kolaylaştırmış durumda. Bu hızla gelişme sürecini devam ettireceklerini de düşünürsek, bu kolaylık daha da hayatımıza etki edecek gibi görünüyor.

Blog

1.12.2021 10:30:53
WebP Formatı Nedir ?
WebP Formatı Nedir ?

Sürekli gelişen dijital dünya da görünür olmak, öne çıkmak her geçen gün daha da önemli bir madd...

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

İstanbul Teknik Üniversitesi

Zlux Aydınlatma A.Ş.

An-El Anahtar San. A.Ş.

Camyapı Cam Ltd.Şti

Karkim Yapı Kimyasalları

Fermada Led Aydınlatma

Kar Group

Smb Led Driver

Weeb
Weeb

Weeb Admin

Weeb Admin

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Weeb

Anasayfa

Weeb

Projeler

Weeb

Farkımız

Weeb

Hakkımızda

Weeb

Blog

Weeb

İletişim

Weeb

Kariyer

Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb
Weeb

Zlux

LG

Anel